Przydatne przybory kuchenne

Przydatne przybory kuchenne

Wykonanie własnej pizzy może być jeszcze prostsze i mniej kłopotliwe jeśli mamy do tego odpowiednie przybory. Kupno ich wcale nie musi być drogie i wiele z nich wcale nie jest oczywistych. Przygotowałem listę przyborów, w które warto się zaopatrzyć.

Plastikowa miska

Plastik to najlepszy materiał do pracy z ciastem. Dzięki temu, że jest śliski i elastyczny ciasto się do niego nie klei. Jest je łatwiej w nich zagniatać, wyjąć oraz na koniec je umyć. Jeśli zapomnimy umyć miskę od razu, to również nie będzie problemu, ponieważ wyschnięte ciasto łatwo z niej odpadnie. W przypadku metalowych lub szklanych potrafi mocno przyschnąć nie chcąc się domyć.

Silikonowa skrobka do ciasta

Jeśli ciasto nam się przykleja do blatu, miski, rąk to to jest idealne narzędzie, aby sobie z nim pomóc. Ciasto nie klei się do silikonu, a ostra i elastyczna krawędź skrobki z łatwością odkleja je od wszystkiego. Możemy też użyć tego narzędzia, aby usunąć resztki ciasta z blatu, pozostałych narzędzi lub rąk.

Waga kuchenna 

Prawidłowe odmierzenie wszystkich składników to klucz do idealnego wypieku za każdym razem. Odmierzanie za pomocą kubków, łyżek i łyżeczek nigdy nie było wystarczająco dokładne i trzeba brudzić dodatkowe naczynia i sztućce. Elektroniczna waga z dokładnością do 1g będzie w zupełności wystarczająca i jest to niedrogi zakup, który z pewnością ułatwi nam życie. Wystarczy postawić miskę na wadze i kolejno dodawać składniki resetując pomiar za każdym razem. Dla odmierzania składników takich jak drożdże możemy zaopatrzyć się również w wagę o dokładności do 0.1g lub 0.01g, ale uwaga, bo mają dużo mniejszy maksymalny pomiar, zazwyczaj ok 0.5kg.

Płaski pojemnik

Idealnym miejscem do pozostawienia kul ciasta do wyrośnięcia jest płaski, plastikowy pojemnik. Podobnie jak w przypadku miski, plastikowy pojemnik jest łatwo wyczyścić i ciasto nie będzie się tak mocno do niego kleić. Pozostawienie ich w miskach stwarza problem, gdy chcemy je z nich wyjąć bez deformacji i ryzyka, że się sklei samo do siebie. Płaska powierzchnia zapewnia, że ciasto naturalnie uformuje się bardziej spłaszczone i będzie je łatwiej formować. Można pozostawić ciasto podsypane mąką pod ściereczką na blacie, albo posmarować oliwą i przykryć folią, ale to zmienia nam proporcje składników.

Folia spożywcza 

Idealnie nadaje się do szczelnego zamknięcia pojemników i misek gdy pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Dzięki niej ciasto nie wyschnie i zachowa wilgotność, co jest bardzo ważne, gdy przygotowujemy ciasto do wypieku w domu. Nie jest jednak potrzebna, jeśli posiadamy miski i pojemniki z przykrywkami.

Łopatka do pizzy

Niezbędna, w przypadku wykładania ciasta na rozgrzany kamień lub stal, oraz do wyciągania gorącej pizzy z pieca. Ważne aby była jak najszersza, co pozwoli nam robić większe pizze, oraz jak najcięższa, dzięki czemu będzie łatwo przenieść placek na łopatkę. Jednak można się bez niej obejść, jeśli zdecydujemy się na korzystanie z siatek do pizzy.

Papier do pieczenia 

Ten niepozorny produkt potrafi całkiem dobrze zastąpić nam kamień. Jest tani, chyba każdy go posiada w domu więc jest bardzo łatwo dostępny. Można położyć pizzę bezpośrednio na nim, a następnie przenieść ją do piekarnika na siatkę i pizza ładnie się zarumieni od spodu.

Profesjonalne siatki do pizzy

Bardzo wygodną rzeczą są aluminiowe siatki do pizzy. Korzysta z nich bardzo dużo pizzerii ze względu na wygodę korzystania z nich. Aluminium jest metalem bardzo dobrze przenoszącym ciepło, a dzięki zastosowaniu siatki, całe gorące powietrze z pod spodu może być przeniesione bezpośrednio do ciasta. Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla popularnych kamieni. Zamiast gromadzić ciepło w kamieniu, po prostu przenieść je bezpośrednio na ciasto. Gdy ułożymy już wszystko na siatce możemy również przenosić łatwo pizze bez ryzyka, że nam się odkształci lub pospadają dodatki. Pozwala to również na umieszczenie w naszym domowym piekarniku większej pizzy niż normalnie byli byśmy w stanie za pomocą blachy czy kamienia. W internecie można je znaleźć w cenach 20-30zł za sztukę.

Deski do pizzy 

Na niczym tak dobrze nie prezentuje się gorąca i pachnąca pizza, jak na drewnianych deskach. Robi to szczególnie dobre wrażenie na gościach. Możemy ją na niej łatwo pokroić, bez strachu, że porysujemy sobie talerze nożem. Dobierając jej rozmiar do naszej pizzy, zajmie minimalną ilość miejsca na stole. W przypadku tych największych to robi różnicę.

Komentarze

Foodhall Blogger Theme Logo

Od zawsze fascynowałem się pizzą, jednak w efekt jaki uzyskiwałem starając się ją zrobić w domu nie był zadowalający. Postanowiłem to zmienić!

Kanał i blog poświęcone są moim poszukiwaniom najlepszej pizzy jaką jesteśmy w stanie zrobić samemu. Sprawdzam składniki, przepisy, techniki i narzędzia szukając przystępnych rozwiązań dla każdego.

  Youtube

Popular Recipes

  • Najlepsze ciasto możliwe do zrobienia w domu dla zaawansowanych piekarzy. Idealnym nawodnieniem będzie 68-70%, ale z wykorzystaniem mąki na...
  • Jest to najprostszy przepis na ciasto z łatwo dostępnych składników i z wykorzystaniem powszechnych narzędzi. Jeśli nigdy jeszcze nie zrobi...
  • Sos z pomidorów to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów pizzy. Pomidory nadają głęboki smak który dobrze łączy się z serem i ...

Blog Archive