Przydatne przybory kuchenne
Wykonanie własnej pizzy może być jeszcze prostsze i mniej kłopotliwe
jeśli mamy do tego odpowiednie przybory. Kupno ich wcale nie musi być
drogie i wiele z nich wcale nie jest oczywistych. Przygotowałem listę
przyborów, w które warto się zaopatrzyć.
Idealnym miejscem do pozostawienia kul ciasta do
wyrośnięcia jest płaski, plastikowy pojemnik. Podobnie jak w przypadku
miski, plastikowy pojemnik jest łatwo wyczyścić i ciasto nie będzie się
tak mocno do niego kleić. Pozostawienie ich w miskach stwarza problem, gdy
chcemy je z nich wyjąć bez deformacji i ryzyka, że się sklei samo do
siebie. Płaska powierzchnia zapewnia, że ciasto naturalnie uformuje się
bardziej spłaszczone i będzie je łatwiej formować. Można pozostawić
ciasto podsypane mąką pod ściereczką na blacie, albo
posmarować oliwą i przykryć folią, ale to zmienia nam proporcje
składników.
Bardzo
wygodną rzeczą są aluminiowe siatki do pizzy. Korzysta z nich bardzo
dużo pizzerii ze względu na wygodę korzystania z nich. Aluminium jest
metalem bardzo dobrze przenoszącym ciepło, a dzięki zastosowaniu siatki,
całe gorące powietrze z pod spodu może być przeniesione bezpośrednio do
ciasta. Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla popularnych kamieni.
Zamiast gromadzić ciepło w kamieniu, po prostu przenieść je bezpośrednio
na ciasto. Gdy ułożymy już wszystko na siatce możemy również przenosić
łatwo pizze bez ryzyka, że nam się odkształci lub pospadają dodatki.
Pozwala to również na umieszczenie w naszym domowym piekarniku większej
pizzy niż normalnie byli byśmy w stanie za pomocą blachy czy kamienia. W
internecie można je znaleźć w cenach 20-30zł za sztukę.
Plastikowa miska
Plastik to najlepszy materiał do pracy z ciastem. Dzięki temu, że jest śliski i elastyczny ciasto się do niego nie klei. Jest je łatwiej w nich zagniatać, wyjąć oraz na koniec je umyć. Jeśli zapomnimy umyć miskę od razu, to również nie będzie problemu, ponieważ wyschnięte ciasto łatwo z niej odpadnie. W przypadku metalowych lub szklanych potrafi mocno przyschnąć nie chcąc się domyć.Silikonowa skrobka do ciasta
Jeśli ciasto nam się przykleja do blatu, miski, rąk to to jest idealne narzędzie, aby sobie z nim pomóc. Ciasto nie klei się do silikonu, a ostra i elastyczna krawędź skrobki z łatwością odkleja je od wszystkiego. Możemy też użyć tego narzędzia, aby usunąć resztki ciasta z blatu, pozostałych narzędzi lub rąk.Waga kuchenna
Prawidłowe odmierzenie wszystkich składników to klucz do idealnego wypieku za każdym razem. Odmierzanie za pomocą kubków, łyżek i łyżeczek nigdy nie było wystarczająco dokładne i trzeba brudzić dodatkowe naczynia i sztućce. Elektroniczna waga z dokładnością do 1g będzie w zupełności wystarczająca i jest to niedrogi zakup, który z pewnością ułatwi nam życie. Wystarczy postawić miskę na wadze i kolejno dodawać składniki resetując pomiar za każdym razem. Dla odmierzania składników takich jak drożdże możemy zaopatrzyć się również w wagę o dokładności do 0.1g lub 0.01g, ale uwaga, bo mają dużo mniejszy maksymalny pomiar, zazwyczaj ok 0.5kg.Płaski pojemnik

Folia spożywcza
Idealnie nadaje się do szczelnego zamknięcia pojemników i misek gdy pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Dzięki niej ciasto nie wyschnie i zachowa wilgotność, co jest bardzo ważne, gdy przygotowujemy ciasto do wypieku w domu. Nie jest jednak potrzebna, jeśli posiadamy miski i pojemniki z przykrywkami.Łopatka do pizzy
Niezbędna, w przypadku wykładania ciasta na rozgrzany kamień lub stal, oraz do wyciągania gorącej pizzy z pieca. Ważne aby była jak najszersza, co pozwoli nam robić większe pizze, oraz jak najcięższa, dzięki czemu będzie łatwo przenieść placek na łopatkę. Jednak można się bez niej obejść, jeśli zdecydujemy się na korzystanie z siatek do pizzy.Papier do pieczenia
Ten niepozorny produkt potrafi całkiem dobrze zastąpić nam kamień. Jest tani, chyba każdy go posiada w domu więc jest bardzo łatwo dostępny. Można położyć pizzę bezpośrednio na nim, a następnie przenieść ją do piekarnika na siatkę i pizza ładnie się zarumieni od spodu.Profesjonalne siatki do pizzy

Komentarze
Prześlij komentarz