Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Sos z pomidorów to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów pizzy. Pomidory nadają głęboki smak który dobrze łączy się z serem i pozostałymi składnikami. Wykonanie go samemu w domu jest niezwykle proste, więc zamiast smarować spód pizzy czy zapiekanek ketchupem, lepiej zrobić pełnoprawny sos.



Przygotowanie

Poziom trudności: Bardzo łatwe
Czas przygotowania: 1-2min

Podstawowe składniki:
  • Pomidory całe bez skórki Pelatti
  • Listki świeżej bazylii
Dodatkowe przyprawy:
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano suszone
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka
  • Czosnek świeży lub granulowany

Sos do pizzy Neapolitańskiej 

Podstawowym wariantem sosu jest jego najbardziej klasyczna wersja. Pizza neapolitańska cechuje się starannym dobraniem najwyższej jakości składników i minimalizmem. Do sosu wykorzystuje się wyłącznie pomidory bez skórki pochodzące z San Marzano i kilka listków bazylii. Żadnych więcej przypraw, dodatków, żadnego gotowania. Dlatego właśnie ma ona bardzo intensywny smak pomidorów. Czasem mniej znaczy więcej. Sos z pomidorów z jednej puszki starcza na długo, dlatego nie ma sensu oszczędzać na pomidorach.

Aby przygotować taki sos potrzebujemy pomidory Pelatti, wlewamy je do pojemnika w którym bedziemy przechowywać sos, dodajemy kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie mamy, to może być suszona) i dla smaku możemy dodać szczyptę soli. Całość blendujemy delikatnie na najniższych obrotach, aby tylko rozbić pomidory. Można też to zrobić widelcem. Tak przygotowany sos jest gotowy od razu do użycia.

Można też do sosu dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Sos w stylu Amerykańskim

Za oceanem pizza kojarzy się przede wszystkim z oregano. Jeśli chodzi o przyprawianie pizzy, lepiej jest wszystkie zioła dodać do sosu. Suche zioła z wierzchu, wtopione w ser, potrafią kaleczyć podniebienie. W sosie natomiast wchłoną nadmiar wody i uwolnią więcej smaku. Oregano można śmiało dodać w dużej ilości.

Kolejnym częstym składnikiem jest czosnek, który świetnie współgra z pomidorami. Wystarczą 1-2 ząbki czosnku, aby nie zrobić z niego sosu czosnkowego.

 Jeśli chcemy by sos był bardziej pikantny możemy dodać nieco pieprzy lub ostrej papryki.

Przeciery pomidorowe

Jeśli dostępny mamy tylko przecier pomidorowy, dobrze jest wybrać taki bez dodatku polskich ziół. Świetnie natomiast sprawdzają się przeciery z dodatkiem bazylii. Zwrócić należy jednak uwagę na to, że często mają one w sobie więcej wody, niż gdy korzystamy z pomidorów całych. Dobrze jest skorzystać z suchych ziół jak oregano, aby nieco wchłonęły wodę. Jeśli jednak sos będzie dalej zbyt płynny możemy go lekko podgotować.

Komentarze

Foodhall Blogger Theme Logo

Od zawsze fascynowałem się pizzą, jednak w efekt jaki uzyskiwałem starając się ją zrobić w domu nie był zadowalający. Postanowiłem to zmienić!

Kanał i blog poświęcone są moim poszukiwaniom najlepszej pizzy jaką jesteśmy w stanie zrobić samemu. Sprawdzam składniki, przepisy, techniki i narzędzia szukając przystępnych rozwiązań dla każdego.

  Youtube

Popular Recipes

  • Najlepsze ciasto możliwe do zrobienia w domu dla zaawansowanych piekarzy. Idealnym nawodnieniem będzie 68-70%, ale z wykorzystaniem mąki na...
  • Jest to najprostszy przepis na ciasto z łatwo dostępnych składników i z wykorzystaniem powszechnych narzędzi. Jeśli nigdy jeszcze nie zrobi...
  • Sos z pomidorów to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów pizzy. Pomidory nadają głęboki smak który dobrze łączy się z serem i ...

Blog Archive