Sos pomidorowy
Sos z pomidorów to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów pizzy. Pomidory nadają głęboki smak który dobrze łączy się z serem i pozostałymi składnikami. Wykonanie go samemu w domu jest niezwykle proste, więc zamiast smarować spód pizzy czy zapiekanek ketchupem, lepiej zrobić pełnoprawny sos.
Czas przygotowania: 1-2min
Podstawowe składniki:
Aby przygotować taki sos potrzebujemy pomidory Pelatti, wlewamy je do pojemnika w którym bedziemy przechowywać sos, dodajemy kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie mamy, to może być suszona) i dla smaku możemy dodać szczyptę soli. Całość blendujemy delikatnie na najniższych obrotach, aby tylko rozbić pomidory. Można też to zrobić widelcem. Tak przygotowany sos jest gotowy od razu do użycia.
Można też do sosu dodać odrobinę oliwy z oliwek.
Kolejnym częstym składnikiem jest czosnek, który świetnie współgra z pomidorami. Wystarczą 1-2 ząbki czosnku, aby nie zrobić z niego sosu czosnkowego.
Jeśli chcemy by sos był bardziej pikantny możemy dodać nieco pieprzy lub ostrej papryki.
Przygotowanie
Poziom trudności: Bardzo łatweCzas przygotowania: 1-2min
Podstawowe składniki:
- Pomidory całe bez skórki Pelatti
- Listki świeżej bazylii
- Oliwa z oliwek
- Oregano suszone
- Sól
- Pieprz
- Ostra papryka
- Czosnek świeży lub granulowany
Sos do pizzy Neapolitańskiej
Podstawowym wariantem sosu jest jego najbardziej klasyczna wersja. Pizza neapolitańska cechuje się starannym dobraniem najwyższej jakości składników i minimalizmem. Do sosu wykorzystuje się wyłącznie pomidory bez skórki pochodzące z San Marzano i kilka listków bazylii. Żadnych więcej przypraw, dodatków, żadnego gotowania. Dlatego właśnie ma ona bardzo intensywny smak pomidorów. Czasem mniej znaczy więcej. Sos z pomidorów z jednej puszki starcza na długo, dlatego nie ma sensu oszczędzać na pomidorach.Aby przygotować taki sos potrzebujemy pomidory Pelatti, wlewamy je do pojemnika w którym bedziemy przechowywać sos, dodajemy kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie mamy, to może być suszona) i dla smaku możemy dodać szczyptę soli. Całość blendujemy delikatnie na najniższych obrotach, aby tylko rozbić pomidory. Można też to zrobić widelcem. Tak przygotowany sos jest gotowy od razu do użycia.
Można też do sosu dodać odrobinę oliwy z oliwek.
Sos w stylu Amerykańskim
Za oceanem pizza kojarzy się przede wszystkim z oregano. Jeśli chodzi o przyprawianie pizzy, lepiej jest wszystkie zioła dodać do sosu. Suche zioła z wierzchu, wtopione w ser, potrafią kaleczyć podniebienie. W sosie natomiast wchłoną nadmiar wody i uwolnią więcej smaku. Oregano można śmiało dodać w dużej ilości.Kolejnym częstym składnikiem jest czosnek, który świetnie współgra z pomidorami. Wystarczą 1-2 ząbki czosnku, aby nie zrobić z niego sosu czosnkowego.
Jeśli chcemy by sos był bardziej pikantny możemy dodać nieco pieprzy lub ostrej papryki.
Komentarze
Prześlij komentarz