Dlaczego warto korzystać z wagi?

Prawidłowe odmierzenie składników może decydować o tym, czy wypieki nam wyjdą czy nie. Dlaczego więc polegać na miarach objętościowych mając tak wspaniałe narzędzie?
Szklanka, łyżka, łyżeczka
W większości przepisów znajdziemy ilości składników opisane za pomocą podstawowych naczyń i sztućcy które możemy znaleźć w każdym domu. Jest to dość proste, wygodne i intuicyjne, jednak jest wystarczająco niedokładne, by wpłynąć na ostateczny efekt.Przykładowo jedna szklanka mąki waży 140-160g w zależności od typu i tego jak mocno jest zbita, czy szklanka będzie czubata czy odrobinę niepełna. Czyli mamy przedział 20g, a może i więcej, co daje nam możliwe 13% błędu w odmierzeniu. Jak przy takiej precyzji odmierzyć dokładnie 66% wody w stosunku do mąki? Czasem wyjdzie nam za mokre, a czasem za suche. Mieszanie mąki z wodą "na oko" jest jeszcze gorsze, bo pod wpływem zagniatania zmieniają swoją konsystencję.
Kolejnym przykładem jest różnica w wadze soli i cukru. Płaska łyżeczka cukru waży ok. 3,5g natomiast taka sama objętość soli to aż 6,5g czyli prawie 2 razy więcej. Cukier
Komentarze
Prześlij komentarz