Dlaczego warto korzystać z wagi?

Dlaczego warto korzystać z wagi?

Wagi kuchenne to niedocenione przybory kuchenne, które są w stanie bardzo ułatwić nam życie.
Prawidłowe odmierzenie składników może decydować o tym, czy wypieki nam wyjdą czy nie. Dlaczego więc polegać na miarach objętościowych mając tak wspaniałe narzędzie?



Szklanka, łyżka, łyżeczka

W większości przepisów znajdziemy ilości składników opisane za pomocą podstawowych naczyń i sztućcy które możemy znaleźć w każdym domu. Jest to dość proste, wygodne i intuicyjne, jednak jest wystarczająco niedokładne, by wpłynąć na ostateczny efekt.

Przykładowo jedna szklanka mąki waży 140-160g w zależności od typu i tego jak mocno jest zbita, czy szklanka będzie czubata czy odrobinę niepełna. Czyli mamy przedział 20g, a może i więcej, co daje nam możliwe 13% błędu w odmierzeniu. Jak przy takiej precyzji odmierzyć dokładnie 66% wody w stosunku do mąki? Czasem wyjdzie nam za mokre, a czasem za suche. Mieszanie mąki z wodą "na oko" jest jeszcze gorsze, bo pod wpływem zagniatania zmieniają swoją konsystencję.

Kolejnym przykładem jest różnica w wadze soli i cukru. Płaska łyżeczka cukru waży ok. 3,5g natomiast taka sama objętość soli to aż 6,5g czyli prawie 2 razy więcej. Cukier

Komentarze

Foodhall Blogger Theme Logo

Od zawsze fascynowałem się pizzą, jednak w efekt jaki uzyskiwałem starając się ją zrobić w domu nie był zadowalający. Postanowiłem to zmienić!

Kanał i blog poświęcone są moim poszukiwaniom najlepszej pizzy jaką jesteśmy w stanie zrobić samemu. Sprawdzam składniki, przepisy, techniki i narzędzia szukając przystępnych rozwiązań dla każdego.

  Youtube

Popular Recipes

  • Najlepsze ciasto możliwe do zrobienia w domu dla zaawansowanych piekarzy. Idealnym nawodnieniem będzie 68-70%, ale z wykorzystaniem mąki na...
  • Jest to najprostszy przepis na ciasto z łatwo dostępnych składników i z wykorzystaniem powszechnych narzędzi. Jeśli nigdy jeszcze nie zrobi...
  • Sos z pomidorów to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów pizzy. Pomidory nadają głęboki smak który dobrze łączy się z serem i ...

Blog Archive